Dodela bespovratnih finansijskih sredstava za izvoznike

Bez autora
Mar 25 2013

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) raspisala je 14. javni poziv za dodelu 110 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima za finansiranje aktivnosti koje doprinose povećanju izvoza.Za program mogu da konkurišu domaća privredna društva, preduzetnici, zadruge i poslovna udruženja, a bave se proizvodnjom gotovih ili polugotovih proizvoda, kao i ona privredna društva koja se bave pružanjem usluga u oblasti energetike, građevinarstva, informacionih tehnologija, reciklaže, industrijskog i tekstilnog dizajna.

Dodela bespovratnih finansijskih sredstava za izvoznikeAgencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) raspisala je 14. javni poziv za dodelu 110 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima za finansiranje aktivnosti koje doprinose povećanju izvoza.

Za program mogu da konkurišu domaća privredna društva, preduzetnici, zadruge i poslovna udruženja, a bave se proizvodnjom gotovih ili polugotovih proizvoda, kao i ona privredna društva koja se bave pružanjem usluga u oblasti energetike, građevinarstva, informacionih tehnologija, reciklaže, industrijskog i tekstilnog dizajna. Potrebno je, takođe, da su privredna društva poslednje dve godine pozitivno poslovala i u 2011. ili 2012. ostvarila izvoz preko 50.000 u sektoru proizvodnje ili 25.000 evra u sektoru usluga, odnosno da su 20 posto od prihoda ostvarila na međunarodnom tržištu.

Aktivnosti za koje mogu biti dodeljena sredstva su: samostalan nastup na međunarodnim sajmovima, otvaranje predstavništva na stranim tržištima, nastup kompanija u okviru organizovanih privrednih misija, izrada promotivnog materijala (dizajn brošura i web sajtova), sertifikacija proizvoda i sistema upravljanja kvailtetom.

Refundiraće se 50 posto odobrenih troškova za sve aktivnosti osim sertifkacije proizvoda i sistema upravljanja kvalitetom, za koje će se refundirati 75 posto troškova.

Od ove godine uvedene su i nove aktivnosti kao što su lokalizacija softverskih proizvoda i zaštita intelektualne svojine (zaštita žiga i industrijskog dizajna, zaštita topografije integrisanih kola, deponovanje softvera kao autorskog dela). Takođe, novina je da od ove godine za aktivnosti samostalnog nastupa na inostranim sajmovima i organizovane privredne misije mogu da se prijave i izvoznici početnici.

Državna pomoć se dodeljuje i poslovnim udruženjima koja imaju najmanje 5 članica, koja zapošljavaju ukupno bar 100 zaposlenih, ostvaruju ukupan promet od najmanje 5 miliona evra i 20 posto prihoda od prodaje na međunarodnom tržištu. Refundira se do 50 posto troškova za zajednički nastup na inostranim sajmovima, zajednički nastup u okviru organizovanih privrednih misija, otvaranje predstavništva u inostranstvu i za izradu zajedničkog promotivnog materijala i web sajta udruženja.

Rok za podnošenje prijava je 26. april 2013. godine.

Svu neophodnu dokumentaciju i više informacija možete naći ovde.

SIEPA osmu godinu zaredom dodeljuje bespovratna sredstava za finansiranje aktivnosti koje doprinose povećanju izvoza iz Srbije. Do sada su sredstva odobrena za više od 1.400 privrednih subjekata, odnosno dodeljeno je oko 544 miliona dinara. U poslednjem, trinaestom krugu odobrena su sredstva za 276 pojedinačnih privrednih subjekata i 5 udruženja privrednika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik